KASTRERING AV HUND OCH KATT

HANHUND

Vid en kastration av hanhund blir båda testiklarna bortopererade. Även pungen avlägsnas. Stygnen tas efter ca 10 dagar. Titta på såret dagligen och se att det inte svullnar upp eller vätskar sig. Det är VIKTIGT att hunden inte slickar på såret, utan använd den medskickade kragen tills stygnen är borttagna. Hunden bör även ta det lugnt de första 10 dagarna, endast koppelrastning rekommenderas. 

I och med kastrationen går hundens ämnesomsättning ner något och det finns en risk att hunden går upp i vikt. Håll ett öga på din hunds vikt och om vikten ökar tiden efter kastrationen är ni välkomna att kontakta vår foderrådgivare.

TIK

Vid en kastration av tik blir livmoder och äggstockar bortopererade. Stygnen ska tas om ca 10 dagar. Vi vill att ni kommer dagen efter på morgonen och visar upp hunden. Om det behövs kommer din/er hund stanna på kliniken under dagen för vård, det vill säga framför allt smärtstillande och dropp.

Titta på såret dagligen och se så att det inte svullnar upp eller vätskar sig. Det är VIKTIGT att hunden inte slickar på såret, använd den medskickade kragen fram till stygntagningen. Hunden bör ta det lugnt de första 10 dagarna, endast koppelrastning rekommenderas. 

I och med hundens kastration går hundens ämnesomsättning ner något och det finns risk att hunden går upp i vikt. Håll ett öga på din hunds vikt och om den ökar efter kastrationen är ni välkomna att kontakta vår foderrådgivare. Om det är något ni undrar över tveka inte att kontakta oss!

HANKATT

Din/er katt är kastrerad, det vill säga båda testiklarna är bortopererade. Det finns ett litet sår för varje testikel som inte sys, utan får läka av sig själv.

Titta på såren dagligen och se så att de inte svullnar upp eller vätskar sig. Det är VIKTIGT att katten inte slickar på såren, utan använd den medskickade kragen de första 3-4 dagarna. Under denna tid ska katten inte gå ut.

Katten har varit sövd under operationen och har sedan fått en uppvakningsinjektion. Trots detta kan katten fortfarande vara trött och lite vinglig. Vänta med att erbjuda mat och vatten tills katten verkar normal och börja med att ge lite vatten och sedan en mindre portion mat. Det är inte ovanligt att katten inte vill äta samma dag som operationen, men den bör äta dagen efter.

I och med kastrationen går kattens ämnesomsättning ner något och det finns en risk att katten går upp i vikt. Håll ett öga på din katts vikt och om vikten ökar tiden efter kastrationen är ni välkomna att kontakta vår foderrådgivare.

HONKATT

Din/er katt är kastrerad, det vill säga båda äggstockarna och livmodern är bortopererade. Det finns ett sår på magen, stygnen skall plockas bort om ca 10 dagar.

Titta på såret dagligen och se så att det inte svullnar upp eller vätskar sig. Det är VIKTIGT att katten inte slickar på såret, använd den medskickade kragen alla 10 dagar. Under denna tid ska katten inte gå ut.

Katten har varit sövd under operationen och har sedan fått en uppvakningsinjektion. Trots detta kan katten fortfarande vara trött och lite vinglig. Vänta med att erbjuda mat och vatten tills katten verkar normal och börja med att ge lite vatten och sedan en mindre portion mat. Det är inte ovanligt att katten inte vill äta samma dag som operationen, men den bör äta senast dagen efter.

I och med kastrationen går kattens ämnesomsättning ner något och det finns en risk att katten går upp i vikt. Håll ett öga på din katts vikt och om vikten ökar tiden efter kastrationen är ni välkomna att kontakta vår foderrådgivare.

KONTAKT

EKVÄNDAN 2
254 67 HELSINGBORG
TEL 042 - 20 20 00
FAX 042 - 20 20 01

AKTUELLT HOS OSS

När våra älskade husdjur blir äldre

Fullbokat! Vi tackar för det stora intresset och ser fram emot en lärorik kväll 🙂 När våra älskade husdjur blir äldre! Ny föreläsningskväll Tid och plats:  Torsdag 15/11 kl. 18.00 - 20.30 på Smådjurskliniken Din...

läs mer