Vilda djur

Här nedan kan du läsa mer om hur vi kan hjälpa våra vilda vänner.
Vi får ofta frågan om vad man gör om man hittat t ex en skadad igelkott, mås eller rovfågel och vill därför informera om vad som är lämpligt och vart du ska vända dig.

På kliniken

På vår klinik finns flera medarbetare som har ett privat engagemang i att ta hand om skadat vilt; fåglar och mindre djur. Vi tar därför alltid emot om du kommer och lämnar in ett skadat djur hos oss.  

Vi har dock begränsade resurser. I största möjliga utsträckning slussas djuren vidare till något av Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt‘s egna rehabiliterings-center (KFV) så snart det är möjligt. Är skadan eller sjukdomen av lindrig art får djuret stanna hos oss och släpps sedan på en plats där den kan finna ett för arten naturligt habitat. I enstaka fall, där skadan eller sjukdomen gjort djuret alltför svagt, får de istället av djurskyddsskäl hjälp att somna in direkt.

Djurungar

Nej, inte alla djurungar som hittas ensamma är föräldralösa! 

Att lämna sina ungar obevakade är för de allra flesta djurföräldrar i det vilda en nödvändighet. Vissa matar och med till sina ungar så sällan som 1 gång per dygn. Därför ska man tänka sig noga för innan man tar med sig en djurunge eller att mata den på plats.

Kontakta i första hand en viltrehabiliterare  och fråga hur du bör göra.

 

Rovfåglar

Hittar du en skadad eller sjuk rovfågel gäller det att göra på rätt sätt om den ska tas omhand. Tänk på att den kan vara utrotningshotad – i sådant fall får du inte hantera den mer än just där och då. En sådan dyrgrip ska omgående till veterinär eller viltrehabilitering. 
– Lägg en handduk över huvudet på fågeln 
– Använd grova handskar 
– Ta tag om fötterna på fågeln samtidigt som du greppar den försiktigt över nacken med hela handen 
– Frakta den i en kartong eller bur, säkra att den inte kan ta sig ut eller komma till mer skada under transporten 

KONTAKT

EKVÄNDAN 2
254 67 HELSINGBORG
TEL 042 - 20 20 00
FAX 042 - 20 20 01

AKTUELLT HOS OSS

Alla djur behöver en julklapp!

Vi har ett stort sortiment tuggben, godis och leksaker – precis det din hund eller katt vill ha i strumpan! Eller varför inte ge husse och matte ett presentkort på den årliga vaccinationen till sin älskling? Vi har också den fina boken Min Skatt - Kattveterinärens...

läs mer

Öppettider Jul/Nyår

Stängt 22 - 26/12 2018 Öppet 27 - 28/12 2018 - Telefonen öppen 07.00 -12.0, 13.00 - 16.00 - Kliniken öppen 08.00 - 17.00 Stängt 29/12 - 1/1 2019 Från den 2/1 har vi öppet som vanligt...

läs mer

Roliga raketer eller pyrotekniskt helvete?

Har din hund varit hos oss på besök de senaste tre månaderna och är fullt frisk?  Då kan vi förskriva det lugnande preparatet Sileo utan nytt besök. Sileo är ett receptbelagt läkemedel speciellt framtaget för att lugna ljudrädda hundar. NOTERA! Om ditt djur har en...

läs mer